Op donderdagavond 1 februari 2024 hield Duurzaam Hees een informatieavond over warmtepompen, die druk werd bezocht.
Onze voorzitter Oswald opende de avond met een korte introductie over de activiteiten van Duurzaam Hees. Daarna hield hij een inleiding over warmtepompen. Hij benadrukte het belang van een effectieve isolatie, een goede ventilatie en het kiezen van het juiste vermogen van de warmtepomp. En natuurlijk is het belangrijk verschillende offertes aan te vragen en goed te vergelijken op wat er allemaal in het aangeboden pakket zit en wat niet. Uit de praktijk weten we inmiddels dat er flink wat variatie in offertes zit.
Daarna namen Joris en Stefan van DeWarmte het stokje van Oswald over en vertelden over hun oplossing (de pomp AO). De weg naar all-electric gaan zij dit jaar aanbieden. Zij hebben inmiddels meer dan 1000 installaties uitgevoerd. Dat doen ze vaak in één dagdeel, maar vrijwel altijd binnen een dag. Bij hun warmtepomp is veel aandacht besteed aan het uiterlijk. Deze ziet er visueel stukken beter uit dan traditionele (airco-achtige) warmtepompen.
DeWarmte installeert zelf en biedt die installatie aan voor een vast bedrag (met enkele uitzonderingen voor meerwerk). Voor inschrijvingen vanuit deze avond geven ze een korting van €100.
Uit de zaal komen voor hen o.a. de volgende vragen:
- Voldoet de pomp aan de nieuwe eisen om subsidie te krijgen?
Antwoord : Ja, daar voldoet hij aan. - Als er meerdere pompen in een buurt worden geplaatst, neemt dan ook het geluid toe?
Antwoord: Ja, als die bij elkaar in de buurt staan, zal dat zo zijn. - Wat is de koelvloeistof?
Antwoord: R32. Die heeft inderdaad zelf een hoog broeikasteffect, er vindt nog onderzoek plaats naar andere koelmiddelen. - Ik heb al PVT panelen. Kunnen die samenwerken met jullie warmtepomp?
Antwoord: Ja, dat kan, maar we moeten dan samen wel kijken naar een juiste inpassing.
Na het beantwoorden van de vragen stelde Jan zich voor namens WeHeat. WeHeat heeft warmtepomp Blackbird als product, een liggende warmtepomp met behoorlijk vermogen (8 kW). Binnenkort introduceren zij de Sparrow, een iets kleinere warmtepomp (6 kW), die staand wordt geïnstalleerd.
WeHeat werkt met een netwerk van installateurs. Zij installeren dus niet zelf en je zult een deal met een installateur moeten maken. Steeds meer installateurs kunnen de Blackbird aanbieden. Deze warmtepomp werkt met koelvloeistof propaan, met vrijwel geen broeikas effect. Er is een kleine binnenunit nodig, maar om all-electric te kunnen gaan, dient er een boiler te worden geplaatst.
Deze presentatie leverde ook weer behoorlijk wat vragen op, waaronder:
- Is de app waarmee je de pomp kunt monitoren en instellen ‘open-source’, m.a.w. kan ik zelf de pomp tot in detail inregelen?
Antwoord: in principe kan dat, maar instellen van alle parameters is een specialistisch werkje. Onjuiste instellingen kunnen storingen veroorzaken, dus alleen installateurs en WeHeat zelf hebben standaard toegang hiertoe. - Kan de pomp overweg met zone-verwarming?
Antwoord: Dat kan, bijvoorbeeld met het systeem van Honeywell. Kan echter per situatie verschillen, dus de installateur moet hier goed naar kijken. - Jullie pomp communiceert middels een SIM-kaartje? Moet ik nu ook een telecom abonnement nemen?
Antwoord: nee hoor, dit is een apart communicatieprotocol, waar geen kosten aan verbonden zijn. - Hoe wordt het warm water in het boilervat gemaakt als ik van het gas af ga?
Antwoord: de warmtepomp is ook in staat warm water te maken. Zelfs het draaien van het legionella programma kan de pomp aan.
Tot slot van de avond stelt de Nijmeegse klimaatburgemeester Volkert Vintges zich voor. Hij wijst op de verschillende mogelijkheden voor ondersteuning bij verduurzaming van je huis, die de gemeente aanbiedt. Zo zijn er energiecoaches, energiefixers en energie-ambassadeurs (zie https://energieambassadeurnijmegen.nl/ ).
En, heel interessant voor huiseigenaren, de gemeente Nijmegen biedt subsidies aan (tot €1.500) voor het aanschaffen van materialen waarmee je zelf je huis kunt isoleren. Daarvoor is wel een intake van een energiecoach nodig. De belangstelling is groot, dus houdt rekening met langere doorlooptijden! Meer informatie? Zie : https://www.nijmegen.nl/diensten/subsidies/subsidie-zelf-isoleren/
Na afsluiting van de avond is het nog dringen geblazen bij warmtepompen van de twee leveranciers, die ook daar nog de nodige vragen op zich afgevuurd zien.
Hieronder de presentaties:
Presentatie Duurzaam Hees
Presentatie DeWarmte
Presentatie Weheat